123studie
Tip een vriend | Toevoegen aan favorieten | Contact | Adverteren Dinsdag 22 januari 2008 - 15:54   

Mbo scholen

Mbo-scholen en alles over vmbo, havo, vwo en hbo

Op deze pagina lees je alles over mbo-scholen, het vmbo, havo, vwo, en hbo. Onze site geeft uitgebreid informatie over de studierichtingen, alle scholen, studies en stageplaatsen.

Het geschikte studieniveau en studierichting
De studiekeuze is een belangrijke stap in iedereen zijn leven. Een verkeerde keuze heeft grote invloed op je loopbaan. Wij helpen onze bezoekers bij het kiezen uit alle mbo-scholen met onze gratis studiekeuzetest. Ook bieden wij een gratis beroepskeuzetest. Door beide tests te doen ontdek je snel welke studies en beroepen bij je eigen interesses aansluiten.
Je ziet met de test of het vmbo, havo, vwo, mbo of hbo geschikt voor je is. De beroepskeuzetest is ook handig voor het kiezen van een goede stageplaats. Je weet beter welke beroepen aansluiten bij je karakter en kiest je stage zorgvuldiger uit.

Doorstromen naar de juiste mbo-scholen en mbo-studie
Het aandeel uitstromende vmbo-leerlingen dat direct doorstroomt naar het mbo neemt toe. De meeste doorstromende vmbo-leerlingen gaan direct door naar mbo-scholen, het bol.
Een aanzienlijk deel van de uitstromers uit havo-5 (ruim 70%) en vwo-6 (ruim 80%) gaat direct door naar een opleiding in het hbo of het wetenschappelijk onderwijs (wo). De helft van de havo-leerlingen die niet direct doorstromen naar het hoger onderwijs, stroomt door naar een andere onderwijssector (vwo-scholen of mbo-studies).

Een studie of opleiding aan het mbo kiezen
Het mbo kent verschillende niveaus: mbo niveau 1, mbo niveau 2, mbo niveau 3 en mbo niveau 4. Om aan het mbo te kunnen studeren moet je een vmbo-opleiding of de havo hebben gevolgd.
Mbo studies welke je bijvoorbeeld kunt volgen zijn;
MBO-studie Activiteitenbegeleider: Als sociaal pedagogisch werker werk je met mensen die een pedagogisch steuntje in de rug nodig hebben.
MBO-studie Administrateur: Als administrateur heb je een zeer afwisselende administratieve baan. Je bent een echte "allesweter" op administratief gebied maar ook een kenner van tal van andere belangrijke zaken die elke dag binnen een bedrijf spelen.
MBO-studie Apothekers-assistent: Op dit moment is er veel vraag naar apothekers-assistenten. Dit betekent dat kiezen voor de opleiding Apothekersassistente bijna de garantie is voor een leuke, afwisselende baan.
MBO-opleiding Basisonderwijs: Sociaal Pedagogisch Werkers met als differentiatie Basisonderwijs, zijn op dit moment veelgevraagd en nemen veel werk uit handen van de leerkracht.
MBO-studie Secretaresse: Je regelt afspraken, verzorgt correspondentie, bereidt vergaderingen en meetings voor en organiseert recepties. Kortom, je bent een waardevolle kracht voor de drukbezette manager van tegenwoordig.
MBO-opleiding Verpleging: Je bent de steun en toeverlaat voor mensen die zichzelf niet meer kunnen helpen. Denk hierbij aan mensen in verzorgingshuizen, ziekenhuizen maar ook in woonvormen voor lichamelijk en geestelijk gehandicapten.
MBO-studie Verzorgende IG: Er is een groot tekort aan personeel in de zorgsector. Als verzorgende kun je terecht in de thuiszorg, verzorgingshuizen en verpleeghuizen.

Van alle uitstromende bol- en bbl-deelnemers in niveau-4 stroomt ongeveer een kwart direct door naar het hbo.

Welke mbo studie past het best bij jou? Doe onze gratis studiekeuzetest om dit te ontdekken.

Bol en bbl-opleidingen en mbo-scholen
Deelnemers in niveau-4 van het mbo (bol en bbl) kunnen na het behalen van hun diploma direct doorstromen naar het hbo. Op deze niveaus loop je ook stage. Van alle uitstromende bol- en bbl-deelnemers in niveau-4 stroomt ongeveer een kwart direct door naar het hbo. Uitstromende mbo-deelnemers die niet direct doorgaan naar een vervolgopleiding in het hbo, zitten het jaar daarop niet meer op school en zijn gestopt met hun studie.

Stage en slagen aan het mbo en hbo
Zowel op het mbo als het hbo loop je stage. Een stage is een belangrijk onderdeel van een mbo-studie en hbo-studie. Om te slagen aan het mbo en hbo moet je ook je stageperiode succesvol doorlopen, dit is op alle scholen hetzelfde. Van de leerlingen die jaarlijks in het voortgezet onderwijs (vo) instromen behaalt naar verwachting uiteindelijk rond de 80% een diploma. Voor het mbo is de slaagkans ongeveer 65%. De slaagkansen in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo) zijn om en nabij de 70%.


Beroepskeuzetest
Studiekeuzetest